Kot to zwierzak zdecydowanie mięsożerny, ale nawet w jego diecie nie powinno zabraknąć produktów roślinnych. Jadłospis naszych podopiecznych powinien być dosyć urozmaicony i zasobny w surowce różnego pochodzenia, bo tylko w ten sposób dostarczymy mruczkowi wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych. Zobaczmy więc, warzywa w diecie kota powinny się znaleźć?
Podstawowe zasady żywienia kota
Kluczową rolę w jadłospisie każdego mruczka odgrywa mięso. Jak wiemy, koty zalicza się do grona ścisłych mięsożerców, którzy większość wartości odżywczych czerpią właśnie z produktów pochodzenia zwierzęcego. Futrzaki żyjące na wolności polują na gryzonie, ptaki i owady, pozyskując w ten sposób niezbędne do życia białko oraz taurynę. Pamiętajmy jednak, że koty zjadają swoje ofiary w całości, czyli razem z treścią pokarmową. W ten sposób do ich organizmu trafiają już lekko nadtrawione surowce roślinne, głównie warzywa i zioła różnego rodzaju.
Widać zatem, że naturalna dieta kota nie jest tak monotonna jak mogłoby się wydawać. Produkty pochodzenia roślinnego także mają w niej swoje miejsce i nie ma powodu, dla którego w przypadku kotów domowych miałoby być inaczej. Warzywa w diecie kota dostarczają niezbędnych składników wzmacniających odporność, zapobiegających różnego rodzaju chorobom i infekcjom, a nawet przyspieszających regenerację organizmu.
Jakie warzywa może jeść kot?
Warzywa to bez wątpienia zdrowy i atrakcyjny dodatek do kociej diety. Niezależnie od tego, jaki model karmienia stosujemy, zielenina powinna na stałe zagościć w jadłospisie naszego mruczka. Pamiętajmy tylko, że warzywa należy podawać gotowane, nigdy surowe. Możemy na przykład serwować je razem z mięsem przyrządzonym specjalnie dla pupila. Które warzywa w diecie kota powinny się więc znaleźć?
W kocim menu może znaleźć się chociażby marchewka. Jest bogata w beta-karoten oraz wiele cennych witamin i substancji mineralnych. Należy serwować ją ugotowaną na parze i posiekaną. W formie surowej mogłaby zaszkodzić pupilowi ze względu na dużą zawartość celulozy, której kot nie trawi.
Kolejnym warzywem, które warto włączyć do diety pupila jest brokuł. Stanowi on niezastąpione źródło witamin A, C i D, a ponadto zawiera cenny błonnik, selen oraz luteinę. Brokuł ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i gospodarkę hormonalną zwierzaka. Podobnie, jak marchewkę, należy ugotować go przed podaniem mruczkowi. Najlepiej na parze, bo wtedy nie straci swoich wartości odżywczych.
Mruczkom podawać możemy również fasolę. Wyróżnia ją wyjątkowo duża zawartość błonnika i niezbędnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. W strączkach i nasionach fasoli obecne są także substancje obniżające cholesterol i regulujące poziom glukozy we krwi. Podając ją pupilowi możemy też zapobiec wielu chorobom układu pokarmowego oraz anemii. Zanim jednak dodamy nasiona fasoli do mięsa, powinniśmy je ugotować do miękkości.
Karmy z warzywami dla kotów
Jeśli nie mamy czasu lub możliwości, by samodzielnie przygotowywać posiłki dla pupila, możemy sięgnąć po odpowiednią karmę. Nowością na rynką są tak zwane pokarmy biologicznie odpowiednie, których skład opracowano tak, aby w jak największym stopniu przypominały naturalną dietę kota. Produkty tego rodzaju wyróżniają się dużą zawartością mięsa oraz dodatkiem zdrowych warzyw, ziół i owoców. W ich składzie znajdziemy wszystkie wymienione wyżej produkty, a często również bardziej nietypowe składniki, takie jak dynia, żurawina czy borówki.
Pokarmy tego rodzaju nie zawierają także zbóż, będących najczęstszym powodem nietolerancji oraz alergii pokarmowej u kotów. Nie znajdziemy w nich też żadnych konserwantów ani sztucznych barwników. Podając je pupilowi mamy pewność, że otrzymuje wszystko, co najlepsze.
↓ KARMY DLA KOTÓW Z WARZYWAMI ↓
Tekst: Angelika Podgajna
Zdjęcie: © Comugnero Silvana — stock.adobe.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz